Typistes
Het uitstervende beroep van typiste bestaat nog steeds. Vroeger waren kantoren altijd voorzien van een typekamer, tegenwoordig dient iedereen zelf achter zijn toetsenbord te kruipen.
In beginsel leek het erop dat het beroep van typiste binnen de kortste keren naar de prullenbak verwezen zou worden, gezien de opkomst van de 'spraakprogramma's.
Bij nader inzien is toch gebleken dat dit nog net niet lekker werkt, en kan de typiste voorlopig nog wel even uit de voeten (of eigenlijk handen, in dit specifieke geval!).
Een goede typiste heeft een goede aanslagsnelheid, maar dat is niet het enige wat van belang is. Ze kan wel snel kunnen typen, maar ook haar Nederlands zal perfect moeten zijn. Er is niet voor niets een tekstverwerkingsprogramma wat WordPerfect heet.
De computer kan een hoop ondervangen maar nog net niet alles!
Vroeger tikte een typiste haar nagels blauw, vooral als de vingers tussen de toetsen wegschoten. Ook werden er vroeger stencils gemaakt voor het vervaardigen van meerdere afdrukken. Als er dan een tikfout gemaakt werd, moest dat met lak weer gecorrigeerd worden, heel vervelend dus!
Nu, in de moderne tijd, is de typiste voorzien van een hedendaags tekstverwerkingsprogramma (Word, WP) waarmee een hoop ouderwetse ellende van fouten corrigeren wordt voorkomen.
Een goede typiste kijkt niet meer naar haar vingers, maar naar haar concept, of luistert (in het geval van bandopnames) naar haar dictafoon.
Synoniemen voor typiste waren indertijd tijpgeit en tiepmiep, maar ik denk dat deze termen tegenwoordig niet meer gebruikt worden…..
Tekstsite uw tekstbureau